a

Lorem ipsum dolor sit amet, conse ctetur adip elit, pellentesque turpis.

Image Alt

Parteneriate

Cooperare

Inovație

``Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur, dacă vrei să ajungi departe, mergi împreună``

Susținem schimbul de cunoștințe, învățarea și inovarea în agricultură! Mobilizăm părțile interesate din domeniul educației, consultanței și cercetării agricole alături de mediul de afaceri și autorități, în demersul comun de creștere a competitivității sectorului agro-alimentar și dezvoltării rurale durabile.

Potențialii utilizatori ai platformei, fie că sunt tineri în căutarea celor mai bune rute educative, cadre didactice deschise spre noi abordări în învățământul liceal și profesional agricol sau antreprenori în domeniul agricol, conștienți de importanța învățării pe tot parcursul vieții, sunt invitați să acceseze informațiile promovate de portal și să se conecteze activ la o rețea de parteneri comerciali și instituționali ce sprijină inovarea în sectorul agro-alimentar.

GroenPact

GroenPact este o inițiativă ce a demarat în 2016 ca un parteneriat între organizatii reprezentând mediul de afaceri, sectorul educație și instituțiile guvernamentale care si-au propus sa coopereze folosind educația ca verigă esențială pentru un viitor verde, durabil. Prima etapa derulată între 2017-2018 a fost concentrată pe crearea unei legături puternice între mediul de afaceri și educație fiind urmată de o a doua etapă 2019-2020 în care partenerii s-au axat pe creșterea impactului economic și social al acțiunilor implementate. Evaluarea realizată în 2020 a arătat că succesul GroenPact trebuie să se bazeze în continuare pe inovare educațională și practică pentru a sprijini continuarea transformării verzi a economiei și a societății, pentru o producție durabilă de alimente suficiente, sigure și sănătoase, pentru reducerea amprentei CO2 și adaptarea la schimbarile climatice, pentru conservarea biodiversității și a unui mediu de viață sănătos și sigur.

Începând cu 2019 inițiativa a devenit activă și în România contribuind la identificarea de soluții durabile pentru provocările cu care se confruntă sectorul agro-educațional românesc într-un parteneriat strategic cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și liceele agricole românesti considerat deja un exemplu de bună practică la nivel European si internațional.

Odată cu lansarea in 2021 a Centrului de Excelență pentru Resurse Educaționale Agro-Alimentare și Dezvoltare Durabilă, colaborarea bilaterală intră intr-o nouă etapă de consolidare a legăturilor dintre instituțiile de învățământ din cele două țări cu sprijinul mediului de afaceri și al instituțiilor guvernamentale, facilitând schimburi de materiale educaționale, mijloace didactice, materiale demonstrative și informații, organizarea de programe educaționale comune inclusiv pentru formare cadre didactice precum și colaborare în proiecte internaționale.

Parteneri în Afaceri Internaționale

Programul Parteneri în Afaceri Internaționale al Agenției Olandeze pentru Întreprinderi promovează cooperarea public-privată pentru afaceri de succes pe piața internațională. În cadrul acestui program, în România, s-au derulat în perioada 2014-2019 trei initiative cu profil agricol: Holland Fruit House, Holland Horticulture House  și Holland Diary House . Prin parteneriatele promovate între sectorul agribusiness, cel de cercetare-dezvoltare și autorități publice din România și Olanda, cele trei initiative continua să sprijină activ cooperarea pentru inovare și dezvoltare durabilă a sectorului agricol între cele două țări.

World Horti Center

World Horti Center este centrul internațional de cunoaștere și inovare la pentru horticultură în spații protejate. O platformă lider, în care mediul de afaceri, educația, cercetarea și guvernul inovează împreună, se conectează, se inspiră și împărtășesc cunoștințe.

În fiecare an, World Horti Center este vizitat de 25.000 de profesioniști internaționali, care caută conexiuni, cunoștințe și inovații în horticultură și care doresc să contribuie la asigurarea durabilă a hranei. Companiile horticole de top și inovațiile sunt reprezentate permanent în cadrul acestui centru care este o reflectare completă și actuală a nivelului tehnologic și lanțului de valoare din sectorul horticol, floricultură și industria alimentară.

Pentru a continua să inoveze și să își mențină poziția la nivel internațional, World Horti Center include și un centru de cercetare de ultimă generație cu 38 de departamente seră în care cercetătorii, antreprenorii și diferitele instituții de învățământ desfășoară activități comune de cercetare. În plus, World Horti Center oferă un mediu de învățare pentru talentele globale lucrând împreună cu universități (ecologice) de vârf.

World Horti Center este o colaborare unică între educație, cercetare, antreprenori și guvern, cu un accent internațional. MBO Westland, Demokwekerij Westland, WHC Expo bv și Municipality of Westland formează împreună World Horti Center.

Asociația Hands Across Romania


Asociația Hands Across Romania (HAR) este un susținător al învățământului profesional în sistem dual. Conform datelor publicate pe site-ul asciației au ajuns la 12.000 de părinți și tot atâția elevi ducând mai departe mesajul că meseria este una dintre cele mai bune opțiuni pentru independența unui tânăr.

Potrivit angajatorilor, principalele cauze ale dificultăților sunt numărul insuficient de candidați disponibili pe piață (41%), lipsa de cunoștințe profesionale specifice (așa-numitele hard skills) (22%) și lipsa experienței necesare pentru postul vizat (16%).

În acest context, HAR invită entitățile interesate de învățământul profesional dual să facă parte din VoHub – coaliția pentru promovarea învățământul profesional dual pentru a contribui la dezvoltarea acestei forme de învățământ prin îmbunătățirea cadrului legislativ și consolidarea reputației învățământului profesional în general.

Dairy Campus

Dairy Campus se concentrează pe întregul lanț de produse lactate, de la iarbă la sticlă, cu focus pe producția de lapte. La Dairy Campus se desfășoară proiecte și activități inovatoare cu scopul de a genera noi informații și cunoștințe care stimulează inovația în lanțul produselor lactate, păstrând conexiunea dintre știință și practică. Astfel aici se generează noi cunoștințe care vor contribui la un viitor durabil, în care se produce lapte suficient, sănătos și sigur, cu respect pentru oameni, animale și mediu.

Dairy Campus face parte din Wageningen University & Research, dar, de asemenea, este legat și de organizații precum universități de științe aplicate (Van Hall Larenstein), licee și școli vocaționale (Nordwin College), organizații reprezentative de fermieri (LTO Nederland), cooperative (Friesland Campina, RUG Campus Fryslân), autorități locale și regionale (orașul Leeuwarden și provincia Fryslân). Dairy Campus face parte din clusterul național Agrifood și este conectat, de asemenea, cu alte clustere olandeze, Food Valley Wageningen, Water Campus Leeuwarden și Sino Dutch Dairy Development Center din Beijing – China.