a

Lorem ipsum dolor sit amet, conse ctetur adip elit, pellentesque turpis.

Image Alt

Agriedu Portal

Multe oportunități în sectorul lactatelor din România

Articol preluat de la Green Education in the Netherlands. Citiți originalul aici.

Cândva erau 8 milioane de vaci de lapte în România, acum mai sunt doar 2 milioane, iar producția de lapte a acestor vaci este în scădere. De ce se întâmplă acest lucru? Află azi povestea!

Situația din România

În România există o mulțime de terenuri agricole disponibile, cu un potențial ridicat de a contribui la securitatea alimentară. Nu doar pentru țară, ci și la nivel european. Eliberarea acestui potențial necesită un sector agricol de înaltă calitate, cu multe cunoștințe, competențe și experiență. Pe lângă faptul că se confruntă cu tranziția către reinstaurarea proprietății private în agricultură, România s-a confruntat în ultimele trei decenii și cu un exod al populației care pleacă să lucreze în străinătate. Acești români din străinătate tind să trimită banii pe care îi câștigă familiilor lor din România.

Acest lucru are ca rezultat direct o lipsă de forță de muncă calificată în sector și are un impact negativ asupra dezvoltării sectorului agroalimentar. Pentru o lungă perioadă de timp, educația agricolă nu a fost considerată o prioritate. Acest lucru a avut consecințe directe pentru, companiile agricole din România, care activează într-un sector larg: de la creșterea animalelor la culturile arabile și de la pomicultură la legumicultură.
Exodul de cunoștințe și de lucrători

Din cauza disponibilității limitate a cunoștințelor și a lucrătorilor calificați, operarea utilajelor sau aplicarea tehnicilor de bază devine o provocare. De asemenea, cunoștințele despre sănătatea animalelor nu mai sunt suficient de disponibile, iar dacă vacile nu beneficiază de îngrijire optimă, acestea produc mai puțin lapte și trăiesc mai puțin. Există multe oportunități agricole în România. Îmbunătățirea trebuie abordată la sursă și, prin urmare, în educația agricolă.

Parteneriat în educație

Oferta educațională a învățământului VET verde joacă un rol important în dezvoltarea agriculturii în România. Acest lucru a fost recunoscut de guvernul român. În 2019, o delegație de factori de decizie și educatori a vizitat Olanda. De atunci, au fost redactate mai multe acorduri privind cooperarea între sectoarele educației verzi din România și Olanda.

Centrul de Excelență pentru Resurse Educaționale în domeniul Agroalimentar și al Dezvoltării Durabile a fost înființat ca un stimulator, accelerator și conector între comunitatea de afaceri, educație și guvern. În 2022 , a fost semnat un Memorandum de Înțelegere cu Green Table, rețeaua tuturor institutelor care oferă educație verde din Olanda.

Vizite în și dinspre România

Înainte de a se stabili o cooperare, este important ca oamenii să se cunoască mai bine între ei.

În acest context, au fost efectuate acum mai multe vizite în România de către reprezentanți ai institutelor olandeze de învățământ Pe lângă cunoașterea și cunoașterea culturii fiecăruia, o parte importantă a acestor vizite a fost schimbul de opinii cu privire la educația ecologică și la materialele didactice. Printre acestea s-a numărat și un program de predare dezvoltat de Dairy Delta Academy, conform conceptului de învățare mixtă. Acest lucru le-a oferit românilor o perspectivă asupra oportunităților de învățare digitală. A existat, de asemenea, un dialog despre diferite metode didactice.

În timpul uneia dintre vizitele în România (susținută financiar de un voucher Groenpact), a apărut ideea de a organiza săptămâni de teren pentru grupuri mixte de studenți olandezi și români. Aceste grupuri vor lucra în ferme de produse lactate, analizând în același timp funcționarea și managementul acestora și elaborând proiecte de îmbunătățire. Odată ce planul pentru proiectul pilot va fi aprobat, vor fi selectați și pregătiți profesori, experți și studenți din instituțiile de învățământ participante.

Participanții la acest proiect obțin o perspectivă asupra modului în care managementul agricol poate fi îmbunătățit într-un cadru real. Împreună, ei stabilesc ce trebuie să îmbunătățească, ce are prioritate, cum ar trebui abordat și ce este necesar. În plus, aceștia au ocazia să lucreze ei înșiși în fermă, printre altele, cu tehnologia, cu vitele, cu furajele și cu tot ceea ce este necesar. În plus față de aceste obiective de învățare, participanții învață despre alte culturi și despre ei înșiși.